«Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Εφηβεία» (Κουκιά Γεωργία, τμ. Β2)


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή μας και με το πέρασμα των χρόνων η επίδρασή τους θα έχει όλο και περισσότερο ορατά αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας και κυρίως σε αυτή των εφήβων. Πλέον τα πάντα εξαρτώνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτή η τάση ενισχύθηκε από φαινόμενα όπως η πανδημία, η οποία μας ανάγκασε να εξελίξουμε την τεχνολογία μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

    Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει θετικά αλλά και αρνητικά τη ζωή των εφήβων με πάρα πολλούς τρόπους. Αρχικά, οι έφηβοι που ως γνωστόν επηρεάζονται εύκολα, συγκρίνουν τη ζωή τους με τη ζωή που τους παρουσιάζουν ως ιδανική στα social media και έτσι αλλάζουν τους εαυτούς τους, ακόμα και τον χαρακτήρα τους εξελισσόμενοι σε ένα διαφορετικό άτομο. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να επηρεαστούν και από λανθασμένες πληροφορίες, καθώς το διαδίκτυο βρίθει παραπληροφόρησης. Έπειτα με τη χρήση των μέσων μαζικής δικτύωσης πολλοί έφηβοι δέχονται διαδικτυακά πολλά ανεπιθύμητα, δυσάρεστα και πολλές φορές υποτιμητικά σχόλια για την εθνικότητά τους, για την εμφάνισή τους και γενικά για τον εαυτό τους. Με άλλα λόγια δέχονται διαδικτυακό bulling το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Στη συνέχεια, είναι πάρα πολύ εύκολο ένας έφηβος να εθιστεί στα social media, παραμελώντας έτσι πολύ σημαντικές του υποχρεώσεις, από τις οποίες πρώτη και κύρια είναι  τα μαθήματα.

   Φυσικά, εκτός από αρνητικές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν και πάρα πολλές θετικές συνέπειες στις ζωές των εφήβων. Πρώτα απ’ όλα τους βοηθάνε να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους σχέσεις και δεξιότητες, να αισθανθούν μέλος μίας ομάδας. Επιπρόσθετα, χωρίς αυτά εν καιρό πανδημίας  η ζωή  των εφήβων θα ήταν ακόμη πιο επώδυνη χωρίς την επικοινωνία με τους φίλους και τους συγγενείς τους, και χωρίς μια τόσο χρονοβόρα αλλά παρόλα αυτά ευχάριστη απασχόληση.  Τους παρέχουν πολύπλευρη ενημέρωση για όλα τα θέματα. Ακόμα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι έφηβοι, έρχονται αντιμέτωποι με διαφορετικές απόψεις τις οποίες ίσως να μην είχαν την ευκαιρία να τις ακούσουν στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, κάτι το οποίο μπορεί να τους ανοίξει νέες πόρτες στο άμεσο μέλλον.

   Έτσι λοιπόν, βγάζουμε το συμπέρασμα πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βελτιώνουν πολύ τον τρόπο ζωής των εφήβων, τους βοηθάνε σε πάρα πολλά πράγματα και τους δίνουν εκτεταμένες δυνατότητες σε απεριόριστα θέματα, εφόσον φυσικά τα χρησιμοποιούν με μέτρο και  είναι κατάλληλα ενημερωμένοι για τους πιθανούς και άφθονους κινδύνους που υπάρχουν στο ίντερνετ.

Comments