«Η Σχέση των Εφήβων με τη διατροφή» (Κουκιά Γεωργία, τμ. Β2)

 


Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αναμφισβήτητα πως η διατροφή πολλών εφήβων γίνεται ολοένα και πιο ανθυγιεινή. Όμως εδώ δημιουργούνται τα ερωτήματα: Ποιοι είναι οι παράγοντες; Πώς μπορούμε να ελαττώσουμε αυτές τις ανθυγιεινές συνήθειες;

    Αρχικά οι παράγοντες μπορεί να είναι πολλοί. Το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει πολλά καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά « junk food» με αποτέλεσμα ο πειρασμός ιδίως στους εφήβους, που δεν φημίζονται και για την αυτοσυγκράτησή τους, να είναι τεράστιος. Μάλιστα πολλές οικογένειες (μην εξαιρώντας τη δική μου φυσικά) έχουν καθιερώσει  πρόγραμμα όπου για παράδειγμα, έστω μία φορά την εβδομάδα, το γεύμα τους θα είναι junk food.

    Ευτυχώς όμως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να ελαττώσουμε τέτοιου είδους συνήθειες και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αποκτήσει μια πιο υγιεινή ζωή. Για παράδειγμα μπορούμε να ξεκινήσουμε καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά. Στη συνέχεια μπορούμε να δοκιμάσουμε, αντί της εύκολης λύσης της σοκολάτας, όταν θελήσουμε κάτι γλυκό, να δοκιμάσουμε το μέλι, το ταχίνι, τα αποξηραμένα φρούτα ή ακόμα και τις μπανάνες ή τους χουρμάδες. Ίσως στην αρχή να είναι λίγο δύσκολο να μειώσουμε τόσο γρήγορα τα ανθυγιεινά σνακ, οπότε μπορούμε να κάνουμε μερικές «εξαιρεσούλες». Στη συνέχεια καλό θα ήταν να προτιμάμε το βιολογικό ψωμί ολικής άλεσης (από δίκοκκο σιτάρι) και την καστανή ζάχαρη (όσο γίνεται λιγότερη). Όταν πηγαίνουμε σε μία καφετέρια μπορούμε να παραγγέλνουμε φυσικούς χυμούς. Γενικά υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να συνηθίσει σε μια πιο υγιεινή ζωή, αρκεί όμως να το θελήσουμε!

   Συνοψίζοντας  μπορούμε να επισημάνουμε, κυρίως στους γονείς, να βοηθήσουν τα παιδιά τους να απεξαρτηθούν από τέτοιου είδους συνήθειες και να αποφεύγουν τις υπερβολές. Φυσικά όλα αυτά και σε συνδυασμό με λίγη γυμναστική θα βελτιώσουν σίγουρα την υγεία του εφήβου. Εν κατακλείδι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μιας ανθυγιεινής διατροφής θα έχουν οπωσδήποτε αργότερα αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

Comments