«Η Μελαγχολία των Χριστουγέννων» (Σαλαμούρη Δέσποινα, τμ. Γ3)

 


Τις μέρες των Χριστουγέννων κατακλυζόμαστε από στερεοτυπικές εικόνες από πολύχρωμα φώτα και αστραφτερές γιρλάντες, φαντασμαγορικά ρεβεγιόν, ιδανικές σχέσεις, οικογενειακά τραπέζια, όπου όλοι είναι χαρούμενοι και ξεφαντώνουν.

Πολλοί όμως νοιώθουν αποκομμένοι από μια τέτοια ατμόσφαιρα και βιώνουν μια αίσθηση θλίψης μοναξιάς και μελαγχολίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όσο πιο αποκομμένο από το αληθινό περιεχόμενο  είναι το νόημα που δίνει κανείς στα Χριστούγεννα τόσο πιο άδειο του φαίνεται αυτό,  από κάθε ουσία εορτής και χαράς. Πρέπει κανείς να έρθει σε επαφή με το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων  που δεν είναι άλλο από την γέννηση του Σωτήρα μας.

Μέσα σε ένα ούτως ή άλλως καταθλιπτικό κόσμο γεμάτο από τον πόνο και την αγωνία για επιβίωση, ο ερχομός του Θεού μας, η πίστη μας στο ότι δεν είμαστε πια μόνοι, θα μας δώσει το νόημα για να βιώσουμε την χαρά της νέας ζωής.

“Η γέννησις σου Χριστέ ὁ Θεός ἡμῶν

ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τό φῶς τό τῆς γνώσεως.”

Τα Χριστούγεννα αυτό ακριβώς  σηματοδοτούν, το τέλος της ανθρώπινης μοναξιάς και την  είσοδο στον κόσμο της απόλυτης γνώσης, της αγάπης και αλληλεγγύης που γεννήθηκε με την ενανθρώπιση του Κυρίου μας.

Φροντίζοντας τους αδύναμους, τους γηραιότερους, τους πιο αδυνάτους και φτωχούς είναι η ευκαιρία  μας να δώσουμε και όχι να πάρουμε. Οι καλές μας πράξεις  θα ανάψουν τα φώτα της ψυχής μας, θα είναι οι γιρλάντες που θα μας στολίζουν και τα εορταστικά τραπέζια, αυτά που θα υπογραμμίζουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτόν τον αγώνα για αλληλοβοήθεια.

Τώρα, γι’αυτούς που δεν πιστεύουν σ αυτό το νόημα, ας μην πανικοβάλλονται και ας αποδεχτούν το συναίσθημα της θλίψης ως φυσιολογικό και ανθρώπινο. Ας επιτρέψουν στον εαυτό τους να το βιώσει, ώσπου να κάνει τον κύκλο του, όπως τα υπόλοιπα συναισθήματα. Καλό είναι επίσης να θυμούνται ότι δεν απαγορεύεται να μην είσαι τρισευτυχισμένος τα Χριστούγεννα, να πεις «όχι» σε υποχρεώσεις που σε καταπιέζουν, να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, απλά για να ξεκουραστείς.

Είναι σημαντικό ο καθένας να αισθάνεται ελεύθερος να περάσει αυτές τις μέρες όπως επιθυμεί, σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες, επιθυμίες και ανάλογα με τη δεδομένη χρονική στιγμή στη ζωή του.

Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε εναλλακτικές επιλογές.  Kάποιες ώρες εθελοντικής προσφοράς σε συνανθρώπους μας, που το έχουν περισσότερο ανάγκη, μπορούν να μας δώσουν απρόσμενα συναισθήματα ή ακόμη να δώσουμε την προσοχή και την εκτίμηση μας σε πρόσωπα και καταστάσεις που είχαμε εκτιμήσει λιγότερο από όσο τους αξίζει κι αυτό να μας προσφέρει περισσότερα από αυτά που προσδοκούσαμε.

Σε περίπτωση που τα αρνητικά συναισθήματα επιμένουν ή και εντείνονται μετά το πέρας των γιορτών, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι τις μέρες των γιορτών δεν «αλλάζουμε εαυτό», αλλά είμαστε εμείς οι ίδιοι άνθρωποι που υπήρξαμε και όλη την προηγούμενη χρονιά.

Comments