"Γιατί τα Καλλιτεχνικά είναι απαραίτητα στην Εκπαίδευση" (Σταυριάννα Τσαλίκη, τμ. Β4)

 Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερα σχολεία αποκλείουν το μάθημα των Καλλιτεχνικών. Το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει την κατάργηση των καλλιτεχνικών από το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών Γενικού Λυκείου, όμως τα καλλιτεχνικά είναι εξίσου σημαντικό μάθημα για τα παιδιά.

Η Τέχνη είναι η βάση της παιδείας, όπως έχει τονιστεί από παιδαγωγούς και καλλιτέχνες. Τα καλλιτεχνικά είναι σημαντικά για κάθε τάξη και ηλικία, βοηθάνε στην φαντασία των παιδιών καθώς και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και του πνεύματος. Επίσης στην ενσυναίσθηση και στην έκφραση συναισθημάτων με ό,τι θετικό συνεπάγεται. Συνακόλουθα δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό όταν αποκλείουμε την τέχνη από την εκπαίδευση. Η Τέχνη κάνει τα παιδιά ανοιχτόμυαλα και τα βοηθάει να διαμορφώνουν την μετέπειτα προσωπικότητά τους, δηλαδή την ψυχοσύνθεσή τους, καθώς και την ταυτότητά τους. Γίνεται αυτοβελτίωση στα παιδιά και παύουν πλέον να κυριαρχούνται από εγωιστικές συμπεριφορές.

Τα καλλιτεχνικά αναπτύσσουν την αντίληψη, τη νοητική ωρίμανση και μπορούν να λειτουργήσουν ψυχοθεραπευτικά για τα παιδιά, καθώς μέσα από αυτά βρίσκουν διέξοδο από την πίεση της μελέτης και της καθημερινότητας. Ειδικά στις μικρές ηλικίες που το λεξιλόγιο είναι περιορισμένο, η έκφραση μέσα από τη ζωγραφική είναι ένα μέσο για να διατυπωθούν σκέψεις και συναισθήματα, που ίσως δεν θα ήταν εφικτό με άλλο τρόπο

Η Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Είναι η βάση της Παιδείας και προάγει τον πολιτισμό. Η διδασκαλία της είναι πολύτιμη.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω κάποιες από τις δημιουργίες των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας στο μάθημα των Καλλιτεχνικών.



Comments