«Το Αλκοόλ στην Εφηβεία» (Κουλουρίδης Βαγγέλης, τμ. Γ5)


 Η εφηβεία είναι μια δύσκολη, μεταβατική και απαιτητική ηλικιακή περίοδος, τόσο για τους εφήβους όσο και για τους γονείς τους. Οι έφηβοι «επαναστατούν», θέλουν να «μεγαλώσουν πριν από την ηλικία τους» και να γνωρίσουν καθώς και να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Ένα από αυτά είναι και το αλκοόλ, η κατανάλωση του οποίου στις μέρες μας έχει αναδειχτεί σε σημαντικό πρόβλημα. Είναι συνηθισμένο πλέον να βλέπουμε εφήβους να καταναλώνουν αλκοόλ και ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό έχει γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα και όχι μόνο

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στις χώρες της Ευρώπης, τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά. Το 30% των εφήβων στην Ελλάδα δηλώνει ότι πίνει κάποιο αλκοολούχο ποτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας για τα αγόρια που ξεκινάνε να πίνουν είναι τα 11 έτη και για τα κορίτσια τα 13, ενώ το 20% περίπου των εφήβων παραδέχεται ότι έχει μεθύσει πάνω από τρεις φορές μέσα σε μία χρονιά.  Θεσμοθετημένα από το 2008 απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε ανήλικους..

Η εφηβεία αποτελεί μία περίοδο έντονων αλλαγών στην ψυχοσύνθεση του παιδιού και κατά τη διάρκειά της ο νέος θέλει να βρει τη θέση του μέσα στην κοινότητα των συνομηλίκων του, γυρεύοντας περισσότερη ανεξαρτησία . Καθώς επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τους φίλους, αναζητά νέες εμπειρίες. Επιπλέον γίνεται εκρηκτικός και συχνά επιδιώκει συγκρούσεις με τους γονείς, ενώ παράλληλα αρχίζει να τον απασχολεί η εμφάνισή του και θέλει να κινείται στα άκρα και να καταφεύγει σε ακραίες συμπεριφορές. ‘Ολα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της εφηβείας αρκούν για να εξηγήσουν την κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους.


Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως γενετικοί παράγοντες, αν δηλαδή ένα παιδί έχει αλκοολικό γονέα ή και κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως υπερκινητικότητα, κατάθλιψη, διάσπαση προσοχής και άλλα που επιβαρύνουν την τάση για κατανάλωση και κατάχρηση αλκοόλ.

Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αυτής από τόσο μικρές ηλικίες έχει πολλαπλές συνέπειες για την υγεία, μερικές εκ των οποίων μπορεί να αποδειχτούν ιδιαιτέρως σοβαρές.

Αρχικά, είναι αυτονόητο ότι και η παραμικρή δόση αλκοόλ έχει βλαβερή επίδραση στο συκώτι και μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης, επιβαρύνει τη λειτουργία της μνήμης, συνέπειες που ειδικά στην εν λόγω ηλικιακή περίοδο μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε σημαντική μείωση της σχολικής απόδοσης.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη και συχνότερη είναι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους εφήβους, τόσο σοβαρότερες είναι οι επιπτώσεις που αφορούν όχι μόνο την υγεία, αλλά και την κοινωνική ζωή του εφήβου. Σε σχέση με το τελευταίο, για παράδειγμα, η διασκέδαση μέσω του αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές του εφήβου σε σχέση με τις παρέες του.

Ενδιαφέρον είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ στους εφήβους σχετίζεται και με άλλες μη επιθυμητές ή παραβατικές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα ή η εμπλοκή σε καβγάδες. Ο έφηβος που πίνει ανεξέλεγκτα είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά ή αντιθέτως μπορεί να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τη βιαιότητα από άλλους.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους εφήβους έχει πάρει στις μέρες μας ανησυχητικές διαστάσεις, με επιπτώσεις για τον έφηβο που μπορεί να ποικίλουν από ηπιότερες μέχρι σοβαρότερες.

Comments