«Το Ομαδικό ΄Αθλημα του Ποδοσφαίρου» (Κουλουρίδης Βαγγέλης, τμ.Γ5)

 Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα που όπως όλοι γνωρίζουμε παίζεται με μια σφαιρική μπάλα. Οι περισσότεροι έφηβοι ασχολούνται με αυτό με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα.

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένα άθλημα που παιζόταν με μπάλα και λεγόταν «επίσκυρος». Δυο ομάδες δεκατεσσάρων παικτών χωρίζονταν από μια γραμμή, την οποία σχημάτιζαν στο χώμα με πέτρα, την οποία ονόμαζαν «σκύρο». Επίσης υπήρχαν ακόμα 2 γραμμές πίσω από τις δυο ομάδες. Τοποθετούσαν τη μπάλα στην κεντρική γραμμή και η ομάδα που την έπαιρνε πρώτη έπρεπε να την πετάξει πάνω από την αντίπαλη, η οποία έπρεπε να την πιάσει όσο κινούνταν και να την ξαναπετάξει στην άλλη. Η μπάλα, που ήταν φτιαγμένη από κομμάτια δέρματος, ραμμένα μαζί με εντόσθια ζώων, ήταν εξωτερικά ζωγραφισμένη με έντονα χρώματα.

   Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε λίγο πριν τις αρχές του 20ού αιώνα στον Πειραιά και στην Πάτρα. Με τον καιρό μεταφέρθηκε σε όλη την Ελλάδα και στη Ρόδο, όπου υπάρχουν πολλές τοπικές ομάδες. Μία από αυτές είναι ο Διαγόρας, που πήρε το όνομα του από τον αρχαίο Έλληνα Διαγόρα, διάσημο πυγμάχο από την Ιαλυσό. Μια άλλη είναι ο Γ.Α.Σ Ιαλυσός (Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος) που ιδρύθηκε το 1948 με την αντρική του ομάδα να είναι στην Γ’ εθνική, ενώ διαθέτει τμήματα εφήβων και παιδιών. Ακόμα μια ομάδα του χωριού μας είναι ο Φοίβος που ιδρύθηκε το 1927 με έδρα την Κρεμαστή. Στη Ρόδο συνολικά υπάρχουν πάνω από 14 ακαδημίες ποδοσφαίρου.

Αν πάλι σας κουράζει η ανάγνωση, παρακολουθήστε «Την Ιστορία του Ποδοσφαίρου σε 90 δευτερόλεπτα»



Comments